Log ind

Brugernavn

KodeordHar du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.

Skrold Antikvariat

Debatemner

Nyeste emne
Ingen emner oprettet
Mest aktive emner
Ingen emner oprettet

Introduktion til metaldetektor X-Terra 30


Introduktion til metaldetektor søgning

 Det som man først skal sætte sig ind i når man har læst brugsanvisningen og fundet ud af hvordan grundindstillingen af maskinen er, hvordan lyder detektoren når den reagerer på de forskellige metaller.
For at tage udgangspunkt i den detektor som foreningen har anskaffet (og som gælder for de fleste) så har jern en lav tone og kobber en høj tone, og på displayet vises et negativ tal –4  og for øvrige metaller et positiv tal op til 44.
Detektoren virker ved at den skaber et elektromagnetisk felt omkring søgehovedet. Dette felt ændres når søgehovedet passerer en metalgenstand og afhængig af genstandens størrelse og elektriske ledeevne bedømmes hvilket metal det drejer sig om. Får man for eksempel et klart –4 på displayet kan man roligt regne med at det er et stykke af jern, men ellers kan man kun være sikker på at få en korrekt identificering ved at grave genstanden op, da der er så mange muligheder med hensyn til størrelse, dybde og form at man ikke kan afgøre med sikkerhed hvad der gemmer sig. Kun hvis det drejer sig om nyere mønter, kapsler og patroner, der ikke ligger for dybt, kan man regne med at displayet viser samme nummer. Kommer man f.eks. på en mark hvor militæret har været på besøg og der ligger massevis af patroner, kan man vælge at lade være med at grave det nummer som patronerne giver, men så kan man selvfølgelig ikke være sikker på at man ikke går glip af  et spændende fund!Søger man på en strand med mange ringaftræk fra dåser vil det være fristende at ignorere det nummer som de giver men derved går man også glip af evt. guldringe som vil give samme udslag. Tynde sølvmønter ligger i samme område som ”sølvpapir”.
Generelt vil jeg sige at det er nødvendigt at grave alle positive signaler, i hvert fald i starten.
Det er altid en god ide at gætte på hvad der ligger gemt inden man graver, så vil man med tiden få en erfaring for hvad der er gode signaler og hvad der er skrald.
 
 

Low and slow

 Søgehovedet skal være så tæt ved jorden som muligt, og må gerne glide let hen over jorden. Søgehovedet er beskyttet af et udskifteligt plastic skjold. Overgangen mellem søgehoved og skaft er sårbar og skruen må ikke spændes hårdt.

Detektorens længde skal indstilles korrekt så man ikke går foroverbøjet eller skal løfte armen for at holde søgehovedet over jorden.

Man bevæger søgehovedet i en halvcirkel foran sig. Så stor en cirkel som muligt, men tæt ved jorden, er søgehovedet 10 cm over jorden vil man miste de fleste små genstande. Søgehovedet bevæges med en hastighed af cirka 1 meter pr. sekund eller langsommere, men skal være i bevægelse for at registrere fund. 

Pin-pointing

 X-Terra maskinerne har et program til at bestemme den nøjagtige placering af et fund. Ved at trykke på Pin-point-detekt knappen, bliver detektoren til en non-motion metaldetektor. Den har nu kun en tone som vil stige når genstanden er centreret under søgehovedet, og på displayet er vist en cirkel som vil være hel når genstanden er midt under søgehovedet. Har man et dårligt, skiftende signal, vil det hjælpe at skrabe løs jord, blade eller halm væk.


 
Ovenstående er hvad jeg anset for vigtigst at vide når man begynder at søge med detektor. Når man har fået lidt fornemmelse for bruge detektoren, vil man kunne finde meget mere udførlig vejledning ved at læse den danske brugerguide som medfølger detektoren.
 Hvad angår søgesteder, fundbehandling og registrering m.m. vil jeg overlade til mere erfarne folk at vejlede om.   

Kommentarer

Der er ikke skrevet kommentarer.

Kommentér

Du skal logge ind for at kommentere.

Vurderinger

Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere en tekst.

Log ind eller meld dig til.

Teksten er ikke vurderet.
Siden dannet på: 0.33 sekunder
488,937 Unikke besøg